Бургас посреща състезатели от 13 държави за Европейското първенство по ушу и кунг фу

Бургас посреща състезатели от 13 държави за Европейското първенство по ушу и кунг фу

500 състезатели от 13 държави ще участват в Европейското първенство по Ушу и Кунг Фу, което се открива утре в Бургас. То ще се проведе от 12 до 15 май в зала „Младост“.

Това е изключително важен форум, защото за първи път от 2019 година се провежда голямо състезание в света, съобщи организаторът му Стефан Колев, който е и президент на Българската Федерация по Ушу:

„Състезанието ще бъде излъчвано и онлайн, като почитателите на това бойно изкуство по света са над половин милиард души. Коментатор ще бъде доброволецът Саня Иванова от Английската гимназия.Аз вярвам в младите хора и това, че те ще помогнат да осъществим шампионата си е световен феномен, включват се толкова много момичета и момчета! 300 ученици от 4 бургаски училища ще участват като доброволци при осъществяването на състезанието!“

От това е впечатлен президент на Европейската Федерация по Ушу Патрик Ван Кампенхаут, който благодари за гостоприемството на Бургас:

„Много е важно да представим олимпийските ценности в спорта, за популяризирането на ушу, който е известен особено сред младите хора.“

За състезанието в Бургас са пристигнали и вицепрезидентът на Евр. федерация по Ушу Абдулрахман Акюз и генералният секретар Петър Туркович. Шампионатът на стария континент е в OPEN формат, което позволява и на страни извън Европа и ЕС да се включат в надпреварата. Очакват се и 40 състезатели от Украйна.

Откриването е в четвъртък от 12 часа, петък и събота са двубоите, ще има гала вечер, а в неделя е награждаването. Входът за публика е свободен.

Снимка: wushucenter.com