В Ахтопол бе благоустроен достъпът до късноантичната и средновековна крепост

В Ахтопол бе благоустроен достъпът до късноантичната и средновековна крепост

Достъпът до откритите останки от късноантична и средновековна крепост в Ахтопол бе подобрен, а районът около ценните находки благоустроен. Това се случи по проект „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол. Достъпно наследство – Устойчив туризъм, основан на културни активи (CAST)“ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg – IPA CBC България-Турция 2014-2020. Днес бе финалната среща по проекта и откриването на обекта. На събитието присъстваха кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, кметът на град Ахтопол Станислав Димитров, кметът на Община Кайнарджа Сердар Тюркер, екипите по проекта, представители на общинска администрация и граждани.

Строително-монтажните дейности включваха реконструкция на двете съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени – полагане на настилка от естествен камък, поставяне на парапет и осветителни стълбове с фенери от ковано желязо и вградено осветление по стъпалата. Детайли от запазения отбранителен зид на древния Агатопол дадоха идеята за оформяне на челата на стълбите, които при изкачване напомнят за крепостна стена.

Граничещата с археологическия паметник улица „Митко Палаузов“ се превърна в пешеходна зона, като асфалтът беше подменен с настилка от естествен камък, беше монтиран парапет от ковано желязо, информационни и указателни табели, пейки и кошчета. Водещите до обекта улици „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ бяха реновирани с нови тротоари и асфалтова настилка. Инсталирани бяха прожектори, които ефектно осветяват руините през нощта.

„Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол“ е част от проект „Достъпно наследство – Устойчив туризъм, основан на културни активи (CAST)“ CB005.2.21.071, който Община Царево изпълнява в партньорство с Община Кайнарджа, Р. Турция. Общата стойност на договора за двата партньора е 264 855,72 евро, 100 % безвъзмездна помощ, предоставена по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“ на Програма за трансгранично сътрудничество Interreg – IPA CBC България-Турция 2014-2020.

Снимка: burgas.bg