Двойният убиец от варненския кв. „Виница“ няма да бъде съден

Двойният убиец от варненския кв. „Виница“ няма да бъде съден

54-годишният Любомир С., който в началото на декември м.г. уби братовчедите си във варненския кв. „Виница“, няма да бъде съден, защото страда от параноидна шизофрения. След две съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени мярката му за неотклонение, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 9 декември м.г. на тел. 112 е подаден сигнал за извършено двойно убийство. Пристигналите на място екипи на полицията откриват във фамилната къща във „Виница“ телата на брат и сестра – на 49 и 50 години. Те са намушкани с нож, а сигналът за двойното убийство е подаден от самия убиец.

Любомир С. направи пълни самопризнания и бе задържан под стража, след което за един месец бе настанен за психиатрично лечение. Мъжът обаче внесе искане за изменение на мярката си за неотклонение, което на 17 март Окръжният съд във Варна отхвърли. Обвиняемият обжалва пред настоящата инстанция, припомнят от съда.

В предходното заседание съставът на Апелативния съд прецени, че е наложително изготвянето на съдебно-психиатрична експертиза, която да изследва здравословното състояние на Любомир С. към настоящия момент, тъй като то е от изключително значение за произнасянето по това производство. За целта мъжът бе настанен в специализирана болница.

Вещото лице потвърди диагнозата и на предишни експерти – задържаният страда от параноидна шизофрения. Заболяването нарушава способността му да разбира свойството и значението на извършваните следствени действия. Това го лишава от психична годност да участва в съдебно производство. Според заключението на експертизата спрямо обвиняемия не може да бъде реализирана наказателна отговорност.

От Апелативния съд припомнят, че вчера Районният съд в града е постановил принудително лечение за обвиняемия, като лице, извършило обществено опасно деяние в състояние на невменяемост.

Определението на съда е окончателно.

Снимка: Булфото