Изграждат екопътека от Кошарица до местността Плазовец

Изграждат екопътека от Кошарица до местността Плазовец

Община Несебър ще изгражда екопътека. Това става ясно от обществена поръчка, публикуваната от администрацията на кмета Николай Димитров. Става въпрос за изграждане на екопътека от село Кошарица до местността Плазовец на територията на общината. Има одобрени технически проекти и издадено разрешение за строеж.

„Еко пътеката е ситуирана върху съществуващ път, като най-бързият достъп е от главния път Е87 Бургас-Варна. Трасето на еко пътеката и местата за отдих попадат в сервитута на описания път и условно е разделен на 8 етапа, а общата дължина е 4 631 м. По цялата дължина на еко пътеката ще бъдат разположени енергоспестяващи соларни осветителни тела – общо 106 бр.“, пише в документацията по поръчката.

Прогнозната стойност посочена от Община Несебър е в размер на 230 836.65 лева, без ДДС. Парите са по линия на Европейския съюз, а проектът ще се реализира по Програма за морско дело и рибарство.

Край Плазовец се намира и Радиорелейната и телевизионна станция „Слънчев бряг“ РРТС „Еделвайс“, изградена на връх Еделвайс, известен още с имената Гьоз тепе и Погледец. Върхът е разположен на старопланинското било, в най-източните склонове на планината и отдалечен на 12 км по пряка линия от к. к. Слънчев бряг и на 30 км от град Бургас. През този връх преминава международния туристически маршрут Е-3 „Ком-Емине“.

Снимки: komemine.com, dnes.bg