Кирил Петков се срещна с Реджеп Ердоган в Турция (Видео)

Кирил Петков се срещна с Реджеп Ердоган в Турция (Видео)

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие днес министър-председателя на България Кирил Петков, съобщи Анадолската агенция.

Президентът Ердоган се срещна с българския министър-председател Петков във втория ден от „Международния дипломатически форум в Анталия“, който се провежда в конгресния център NEST, предаде БТА.

Глобален медиен партньор на събитието е Анадолската агенция.

Разговорите продължиха около два часа при затворени врати. На срещата от турска страна присъстваха вицепрезидентът Фуат Октай, директорът на Управлението за връзки на турския президент Фахретин Алтън, директорът на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик. От българска страна присъстваха Лена Бориславова и Весела Чернева.

Форумът в Анталия се провежда под мотото: „Реконструкция на дипломацията“ от 11 до 13 март.

В него участват над 2500 гости, а още 10 хиляди ще вземат участие онлайн при обсъжданията.

В рамките на три дни ще се обменят мнения по актуални въпроси на регионалната и международна политика, включително енергийната сигурност, климатичните промени и миграцията. Предишният подобен форум в Анталия събра 11 държавни и правителствени глави и 45 министри.

Кирил Петков се е видял и с македонския външен министър Буяр Османи

Македонският министър на външните работи Буяр Османи съобщи, че е провел среща с българския премиер Кирил Петков по време на Дипломатическия форум в Анталия.

Според Османи двамата са постигнали съгласие, че „пряката комуникация на политическо и експертно ниво е ефективен метод и той ще продължи да се използва в контекста на задълбочаване на отношенията и вдигането на нивото на политическия диалог“.

„Политическата воля и духът на искреност и откритост, които преобладават в срещите досега, са истинската посока и се очаква те да доведат до взаимно приемливи решения по въпросите, които се в интерес и на двете държави“, съобщи още Османи и подчерта, че основната тема в началото на разговора е била войната в Украйна и как тя се отразява върху сигурността на Западните Балкани и в Европа.

Снимка: Министерски съвет