Община Каварна забрани изгарянето на стърнища

Община Каварна забрани изгарянето на стърнища

Община Каварна забрани изгарянето на стърнища и на други растителни отпадъци в земеделските земи с началото на полските работи и пожароопасния сезон. Предупреждението да не се нарушава Закона за опазване на земеделските земи е отправено с кметска заповед към председателите на земеделски кооперации, арендатори, частни стопани, съобщава БТА.

Земеделците трябва да поддържат в техническа готовност пожарогасителни устройства и, ако в близки горски територии възникне пожар, да помогнат при потушаването му. С кметската заповед се забранява и паленето на огън на открито и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от сто метра, от границите на гори. Към бдителност се призовават и туристите.

През сезона се въвежда денонощно дежурство чрез оперативния служител при Общинския съвет за сигурност на телефон 0570 8 20 76. Кметовете и кметските наместници на селища също трябва да осигурят денонощна телефонна връзка с Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да съобщят при произшествие.

Снимка: ДФЗ