Община Царево съди социалното министерство заради порутения българо-германски център

Община Царево съди социалното министерство заради порутения българо-германски център

Община Царево е завела дело срещу Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от местната администрация. От там обясниха, че причината за делото е Българо-германският център за професионално развитие и лошото състояние, в което се намира сградата.

През 2010 год. тя е отдадена за срок от 10 години на социалното министерство. Оказва се обаче, че през 2020 год. от Министерството отказват да освободят сградата. Нещо повече, стига се до принудително освобождаване.

„Предаването на сградата на Община Царево се извърши една година по-късно от изтичането на договора. При изнасянето на оборудването са нанесени много сериозни повреди на сградата – изкъртени елементи, изпочупени облицовки и т.н. Част от мебелите просто са изкъртени и захвърлени в коридорите и дори не са изнесени от ползвателя“, казват от Община Царево, цитирани от gramofona.com.

От там уточниха, че кметът Георги Лапчев е отправил покана за доброволно заплащане на нанесените щети, но и до момента няма отговор. Темата със сградата на Българо-германския център стана особено актуална на фона на войната в Украйна.

Много жители на Царево предложиха там да се настанят бежанци. Оказва се обаче, че на този етап сградата на центъра е практически негодна за обитаване.

Снимки: termal.bg, gramofona.com