Полицията в Бургас разби канал за трафик на наркотици от България към Турция

Полицията в Бургас разби канал за трафик на наркотици от България към Турция

При специализирана акция са задържани трима души, на двама от тях вече са им повдигнати обвинения. Организаторът на престъпната схема ще отговаря пред съда и за пране на пари, след като органите на реда откриха над половин милион лева, съобщава БНТ.

През уикенда полицията в Бургас задържа 44-годишен мъж, а в автомобила му открива 6 кг и половина марихуана. Наркотиците били предназначени за Турция.

„Причината за това е разликата в цените на наркотиците, говорим за марихуана, в Българи и в Турция. В България един килограм суха маса на т. нар импровизиран пазар се търгува за около 5000 лева, в Република Турция цената е от 10 до 15 000 евро за същия килограм. Именно това е мотивът на въпросните лица да извършат тази престъпна дейност“, заяви ст. комисар Калоян Калоянов.

С автомобил е направен опитът за контрабанда на наркотиците. Марихуаната е била скрита в специално изградени тайници в задната част на автомобила.

След ареста на шофьора на колата разследващите стигнали и до организатора на схемата – мъж на 54 години от Бургас и трето лице, в което са открити близо 650 000 лева в различни валути.

„Ние считаме, на база събрания доказателствен материал, че произходът на тези пари е от престъпна дейност, а именно държане и контрабанда на наркотични вещества. Като следваща престъпна деятелност ще бъде повдигнато обвинение и за пране на пари“, заяви Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас.

Ще бъде повдигнато и обвинение за пране на пари. Организаторът на схемата може да получи наказание до 15 години затвор и глоба до 200 000 лева, а шофьорът, който е трябвало да прекара наркотиците зад граница – до 12 години затвор.

Снимка: МВР, архив