Пролетта дойде в ботаническата градина в Балчик

Пролетта дойде в ботаническа градина в Балчик

Пролетта встъпва в Университетската ботаническа градина в Балчик, въпреки упоритостта на зимата, предава БТА.

Макар растителният свят плахо да се буди, парички, теменужки, зюмбюли вече обагрят архитектурно-парковия комплекс. Голямата атракция, понякога с начало в края на февруари, тепърва се очаква – традиционният Парад на лалетата, в който ще „дефилират“ около 50 000 стръка в най-причудливи цветове – от бяло и пурпурночервено до тъмновиолетово, почти кафяво и черно, съобщиха ботаниците.

Лалета от клас „Рембранд“, наречени на името на художника, който пръв ги е нарисувал, „Папагалови“, наподобяващи папагалови пера, „Кичести“ като цвят на божур, „Лилиевидни“ с извити навън върхове на чашките и още много други ще се впишат в пъстър килим през април и май. Сред засадените 68 сорта лалета, 38 са нови и за първи път ще разцъфтят в парка в Балчик. Ботаниците очакват с интерес „дебюта“ на Зеления крал /Green King/ с чашка в светлозелено и бледожълто.

Университетската градина подготвя ново издание на „Лалета и други луковични цветя“, каза на БТА ръководителят на парка Валя Машкарова. По думите й, отпечатването на книжката с много илюстрации ще бъде сред проявите, посветени на 130-годишнината на Ботаническите градини към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Своеобразният каталог описва не само най-интересните луковични цветя, но и дава съвети на любителите градинари как да съхраняват грудките, да пазят растенията от болести и да постигнат цветова хармония в лехите.

Ако навън пролетта все още се бори за пълновластие, в тропическата оранжерия може да се усети полъха и на лятото. Под покрив на площ от 800 квадратни метра са кактуси и сукуленти с височина от няколко сантиметра до гигант – 100-годишна Опунция Стрептокарпус, разказа на БТА специалистът в Ботаническата градина Ваня Радева. Бодливото растение отстъпва титлата „ветеран“ на 300-годишна европейска маслина със сертификат от Гърция. В необичайния за март пейзаж е пресъздаден африкански оазис, мексиканска пустиня, южноамерикански тропически кът.

Със затопляне на времето се очаква – към средата на април, кактусовата колекция на Университетската градина да бъде пренесена от друга оранжерия и да бъде експонирана на открито – в Градината на боговете и в Разсадника. Над 600 екземпляра от 42 вида ще бъдат атракция през цялото лято. По-богата е колекцията от кактуси и сукуленти само на княжество Монако, правят сравнение специалистите. Някои от бодливите растения, които ще бъдат пренесени на брега на ръце, тежат по над 300 килограма, но оцеляват в ежегодната акция.

По маршрутите в архитектурно-парковия комплекс, който е сред Стоте национални туристически обекта, са и много дървета-забележителности. Край морето расте „динозавърът“ на растителния свят – метасеквоя, наричана и жива вкаменелост. Видът дълго време е смятан за изчезнал, докато не е открит в китайската провинция Сечуан през 40-е години на миналия век. При международна ботаническа експедиция през 1946-а академик Николай Стоянов донася семена и в Софийската ботаническа градина са отгледани млади дръвчета. Едно от тях е засадено в Балчик и е сред най-старите екземпляри от вида, които растат извън естественото им местообитание, посочват специалистите.
Сянка в парка хвърлят и каучуковото дърво, бонбоненото с аромат на ром, от което в родния му Китай се приготвя лекарство против алкохолизъм, книжното, от чиято кора се добива най-тънката хартия, достолепното гинко, вековна бяла топола, японска софора, дърво-лале и още много други.
Университетската ботаническа градина в Балчик е жив организъм и хубавото е, че с настъпването на пролетта, а и във всеки сезон, пейзажът се променя и всеки, който обича природата, може да бъде изненадан, казват ботаниците.

Снимка: oneticketjustgo.com