Стотици украински бежанци настанени в Приморско

Стотици украински бежанци настанени в Приморско

400 са украинските бежанци са настанени в Приморско, броят им се увеличава непрекъснато. Това каза Ваня Андонова, общински съветник в града. „Тази сутрин имах работа до Бургас, връщайки се към Приморско засякох автобус с украинска регистрация. Говорих и с кмета на Китен, който ми каза, че в близките дни очаква броят им да се увеличи още повече, така че да достигнат 1000 души“, коментира Андонова, цитирана от Черноморски фар. Стана ясно, че са настанени в станции в Китен. Легловата база в района никак не е малка.

„Много хора се отзоваха по случая с Олена, украинката настанена в Приморско, която роди преждевременно в УМАБАЛ „Дева Мария“, Бургас. Събрахме много неща от дарения. Към момента надхвърлят потребността на киевчанката. Договорили сме се да ги обединим на едно място, за да ги разпределим към други нуждаещи се“, обясни общинската съветничка.

От думите и стана ясно, че в дома си може да приеме бежанци от Украйна. Разпогага с две-три стаи, в които може да ги настани, но е притеснена как ще се отопляват. „Днес в хотела майка ми каза, че са дошли две жени с деца, искат да отседнат при нас. Малко по-късно ще отида, за да разбера къде са тези жени и как мога да им помогна. Искали да пренощуват за една вечер. Няма да допусна плащане, ще бъдат подслонени“, обясни Ваня Андонова.

Категорична е, че в помощите, които отпуска Министерството на туризма могат да се вместят, но на по-късен етап ще бъдат крайно недостатъчни: „Ще трябва дофинансиране, цените се покачват непрекъснато. На общинската сесията заявих, че е лесно да ги настаним. Имаме бази, хотелите са празни, но проблемът е с отоплението.“

Снимка: Reuters, архив