Треньорка по художествена гимнастика от Украйна живее с отбора си в Созопол (Видео)

Треньорка по художествена гимнастика от Украйна живее с отбора си в Созопол

Бивша състезателка на Украйна по художествена гимнастика, а сега треньор, от седмица живее и работи с отбора си в Созопол. В момента Анна Миргородская ръководи клуба по художествена гимнастика на украинската област Виница. Тя е пристигнала в България с 20 състезателки на възраст от 7 до 15 години. С помощта на Областната управа в Бургас за тренировките на гимнастичките е осигурена залата на Националната спортна база в Созопол.

280 украинци са настанени в хотел на къмпинг „Каваците“, като в базата се приемат бежанци от началото на войната в Украйна. Преди седмица там са пристигнали и момичетата от отбора по художествена гимнастика на област Виница, разказа управителката на хотела Павлина Михова, пред БНР.

Всеки ден момичетата от отбора по художествена гимнастика са качват на микробус от хотела и отиват в залата на Националната спортна база в Созопол, за да тренират. Залата им е предоставена от Министерството на младежта и спорта чрез посредничеството на Областната управа в Бургас. Сред момичетата в групата има и състезателки от националния отбор по художествена гимнастика на Украйна, сподели тяхната треньорка Анна Миргоротская. Самата Анна е била част от националния отбор, тя е участвала на Световното първенство през 1995 година, на Европейското първенство за жени през 1996 година и на Летните олимпийски игри в Атланта, където се класира на 21-во място в многобоя.

Сега отборът по художествена гимнастика тренира активно, защото иска да участва в Международния турнир „Жулиета Шишманова“ в Бургас, който предстои след 2 седмици. За целта ще е необходимо и съдействието на Българската федерация по художествена гимнастика.

Междувременно от хотела в „Каваците“ посочиха поредния проблем с регистрацията на украинските граждани. Оказва се, че статутът за временно закрила, който получават те, не им дава права да работят, както се обяснява от държавните институции, а за да започнат работа, украинците трябва лично да отидат в НАП и да се регистрират, обясни Павлина Михова.

Хотелът в „Каваците“ има готовност да назначи на работа за летния сезон близо 10 украински граждани. За да се улесни процедурата обаче, Държавната агенция за бежанците трябва да свърже системата си за регистрация и придобиването на статут на украинските бежанци с НАП.

Снимки: БНР, Даниела Костадинова