Сигнал до прокуратурата заради заравнени дюни в Синеморец (Видео)

Сигнал до прокуратурата заради заравнени дюни в Синеморец (Видео)

Регионалната екоинспекция в Бургас изпрати сигнал до Окръжната прокуратура и Министерството на туризма за заравнени сиви дюни на Южния плаж в Синеморец известен като „Бутамята“. Екип на екоинспекцията е установил, че 30 квадратни метра площ от пясъчните образувания, които са под висока степен на защита от Закона, е заравнена с тежка техника.

Компетентните органи трябва да установят кой е разпоредил заравняването на дюните при почистването на плажната ивица. Санкцията, която може да наложи Регионалната екоинспекция за извършеното нарушение и до 20 хиляди лева, каза директорът на институцията Павел Маринов, цитиран от БНР:

„След получен сигнал за нарушаване на зоната на сивите дюни в Синеморец изпратихме веднага екип на място. Екипът установи, че това е истина, състави протокол, но не установи нарушител, включително и техниката чиито следи бяха видени на място липсваше.“

Окръжната прокуратура в Бургас трябва да прецени и дали може да се търси наказателна отговорност за заравняването на природните образувания:

„Ако е направено, то всички данни следват, че е направено без разрешение посегателство върху изключителна държавна собственост, каквито са дюните…Това вече е въпрос от компетентност на прокуратурата“.

Това не е първият случай на заравняването на пясъчни дюни. Миналата година отново с тежка техника беше нарушена целостта на дюните на къмпинг „Каваците“ и „Смокиня“. Концесионерът обаче тогава отрече.

Снимки: БНР