Блокираха АМ „Хемус“ на входа и изхода на Варна (Видео)

Блокираха АМ „Хемус“ на входа и изхода на Варна (Видео)

Протестиращи служители на две от фирмите, които изпълняват проектите за рехабилитация на пътищата в Североизточна България, блокираха магистрала „Хемус “ за половин час на входа и изхода Варна. Хората казаха, че очакват заплатите си и в момента не работят, тъй като нямат възлагане на нови проекти. Стана ясно, че на едната фирма държавата дължи над 20 милиона лева, съобщава БНР.

Над 200 човека се включиха в демонстрацията. Десетки единици пътностроителни машини и камиони следваха колоните от протестиращи и в двете платна. Недоволните от сектора издигнаха лозунги като „Пътищар е гордост, а не унижение“, „Пътният бранш е пред фалит“ и др. Протестиращите казаха, че се чувстват изоставени, затънали са в кредити. Те посочиха, че не са получавали заплати от три месеца.

Строителни фирми от цялата страна излязоха на национален протест днес. Организатори са Българска браншова камара “Пътища” и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.

Припомняме, че вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

Снимки: Труд