МРРБ освободи Царево от проектантите на устройствения му план

МРРБ освободи Царево от проектантите на устройствения му план

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов отвори процедура за прекратяване на договора с архитектурно бюро „Форум Александрови“, което навремето беше ангажирано с изработването на Общия устройствен план на Община Царево. Причината е, че предложеният от тях проект беше посрещнат на нож както от целокупния неправителствен сектор, така и от редица професионални организации. За пореден път основната причина за масовото недоволство са несъответствията в проекта, между които и т. нар. „надуваеми плажове“.

От февруари 2020 г., когато разработката на архитектите се появи за първи път в цялостен вид, тя е подложена на непрекъснати критики. Една от причините е предвиденото урбанизиране на Природен парк „Странджа“, който все още – чудно защо ли? – няма собствен план за управление, който да постави параметрите и режимите на разрешено и забранено в него.

Както „БАНКЕРЪ“ коментира още тогава в публикацията „Новият план на Царево – по-недоносен от стария“, за пореден път беше бойкотирана възможността 20-годишната сага с ОУП на Царево да приключи в полза на обществения и държавен интерес. Защото удължаването на агонията обслужва единствено… нечия лакомия, да речем.

Припомняме набързо част от историята

на този, спъван от десетилетия, документ.

Първият Общ устройствен план на Царево се прочу като един от най-скандалните опити за вандалско застрояване на общината и парк „Странджа“. Планът беше обжалван от екологични организации, но през 2014 г. Върховният административен съд отхвърли техните възражения и планът оцеля. Само за малко, тъй като притиснат от еколозите, тогавашният регионален министър Десислава Терзиева го отмени и разпореди изготвянето на нов проект за Общ устройствен план.

Документът трябваше да регламентира балансирано урбанизиране на региона с оглед възможностите и природните ресурси. А те далеч не са малко. На територията на Царево, освен Природен парк „Странджа“, са разположени още

два резервата, осем защитени местности и три природни забележителности.

След дълго „тупкане на топката“ и десетки скандали, избухнали заради растящите строителни апетити, преди около две години и половина за обществено обсъждане бе пуснат нов вариант на плана. И веднага стана ясно, че приемането му отново няма как да се случи, защото макар и похвален като „силно щадящ природата“, този вариант по същество „обещаваше“ същото – много брадви и още повече цимент.

Само едно доказателство: от Парк „Странджа“ трябваше да бъдат отрязани и урбанизирани 506 хектара, а вилните зони, които до онзи момент бяха на площ от 94.4 хектара, да набъбнат до 629.8 хектара. Или 6298 декара. Или… 62.980 милиона квадратни метра.

Още тогава няколко граждански организации изразиха страховете си, че предвиденото строителство ще съсипе и уникалния плаж Силистар, който е на около 27 километра от общинския център.

Самите автори на проекта също признаха, че ако „разширяването и развитието на нови жилищни зони в Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара, както и на Велика, Изгрев, Бродилово, Кондолово, Кости и Българи“ бъде осъществено,

неминуемо ще се стигне до строителството

на нови водоеми, трансформаторни постове, шосета, паркинги и каква ли не още „прилежаща“ инфраструктура.

Година по-късно, всички опасения се оказаха основателни. Докато са раздавали строителни разрешителни на кило, общинските власти в Царево някак неволно са пропуснали да решат проблема с отходните води на Синеморец и миналото лято залива „Свети Яни“ се оказа задръстен чрез незаконен колектор. Тема, която „БАНКЕРЪ“ подробно разработи в публикацията си „На кмета Лапчев му пречи парк „Странджа“.

Ако трябва да обобщим,

над 1000 са отрицателните становища

по проекта на „Форум Александрови“. И явно има защо, тъй като в него са заложени и нереални числа, уж граничещи с абсурда. Можем да се досети каква е причината, например, поради която от общо 69.25 км общинска брегова ивица, 52.47 км са заети от пясъчни плажове. Веднага… намекваме за реалната причина.
Според действащата нормативна уредба, един летовник задължително трябва да разполага с 8 квадратни метра пясък до морето. Ако приемем, че пясъчните плажове наистина са дълги 52 470 метра, а ширината им е средно 10 метра, това прави общо 524 700 квадрата пясък до морето. Или… трябва да бъдат построени

хотели и ресторанти за… 65 588 души на ден.

В същото време обаче, според официалната информация и на Община Царево, и на областната управа, по протежението на морския бряг в общината са се оформили 16 плажни ивици с обща дължина 9184 метра. Или 9 линейни километра. Или 90 184 квадрата, ако приемем 10-те метра широчина за „универсална мерна единица“.

Оказва се, че и до ден днешен забележките по плана все още не са отразени в пълнота. Това стана ясно от организираните през последните два месеца поредица от срещи между Министерството на регионалното развитие, архитектите, представителите на Община Царево и неправителствения сектор.

От една страна, авторите на проекта се оплакват, че нямат актуални данни, въпреки че поне половината от тях са публични.

От друга страна, Министерството на регионалното развитие се жалва, че не може да контролира каква информация подават останалите институции, съпричастни към изработването на един общ устройствен план – нито като качество, нито като количество.

От трета страна, администрацията на Община Царево… си трае както винаги.

Резултатът е налице – никой не се ангажира с никакви срокове за отстраняване на неуредиците в проекта или пък за изчистване на конфликтните детайли.

И това е адски лесно обяснимо.

До 1 януари 2023 г. всички 256 общини в България трябва да имат одобрени и влезли в сила общи устройствени планове. Този срок със сигурност ще бъде удължен, защото близо

половината от общините все още нямат такива планове,

а част от тях нямат и намерение да си поръчват такава „екстра“.

Казано накратко, това положение прекрасно устройва т. нар. инвеститори, защото правото да решава на кого да бъде издадено разрешително за строеж и на кого да не бъде издадено, остава в ръцете на местната администрация.

В конкретния случай с община Царево, писането на нов общ устройствен план оставя бъдещето на екоплаж „Корал“ да виси на косъм, защото апетитите за застрояването на района стават все по-агресивни. Особено т. нар. локации около Синеморец, където – като прелюдия към окончателното бетониране на местността „Поляните“, общината одобри… цели 32 подробни устройствени плана. Да обясняваме, че тази местност е част от Парк „Странджа“ е излишно…

И накрая – две думи за по-нататъшната процедура. Трябва да бъде обявена нова обществена поръчка за нов изпълнител на проекта за нов общ устройствен план на община Царево. След това ще има нови обсъждания и нови преработки, а накрая – след нови 15-20 години – като нищо планът може и да влезе в сила. А дотогава – бог високо, цар далеко, брадва във ръка… /banker.bg

Снимка: lilyanauzunova.com