Започва приемането на заявление за преференциално паркиране в Поморие

Започва приемането на заявление за преференциално паркиране в Поморие

Проектът на наредба за платено паркиране в Поморие е качен на сайта на общината. Въвеждането на „синя зона“ се предвижда още това лято.

Платеното паркиране ще бъде въведено от 15 май до 15 септември за времето от 8 до 21 часа, а извън туристическия сезон синя зона ще има от 8.30 до 17.30 часа, гласи проектът на наредбата. Предлага се границите й да бъдат определени на изток – акваторията на Черно море, на север – улица „Солна”, улица „Нео Анхиало” до плажа. На Запад – ул. „Европа” и на юг до морето. Включени са и улица „Професор Стоянов” на север до улица „Европа” и „СБР – Вита” Поморие, както и цялата улица „Княз Борис” и „Чайка”.

Последните два летни сезона показаха нуждата от по-ефективна организация на местата за паркиране на територията на града, категоричен е кметът Иван Алексиев.

Паяк ще вдига нарушителите, а цената на платеното паркиране ще определи Общинския съвет. Целта е и да се стимулира туристите да използват платени паркинги за по-дълги периоди, което би намалило трафика и би подобрило чистотата на въздуха в града, подчертават от общината. Оттам информират, че заради промените тази година няма да се подават и приемат заявления за преференциално паркиране по настоящ и постоянен адрес.

В срок до две седмици от днес всички граждани и фирми могат да се запознаят с проекта и да направят своите предложения и възражения. Предвижда се и обществено обсъждане.