Сандра, диско принцесата, на която бяха кръстени хиляди момичета в Полша

Сандра, диско принцесата, на която бяха кръстени хиляди момичета в Полша

Сандра се обличаше с ризи до брадичката и дълги сака, за разлика от колежките й и по това време, златното време на диско ерата, като Саманта Фокс, Сабрина, Сиси Кеч, които нямаха проблем да разкрият прелестите си. Във вестникарските редакции още помнят култовото заглавие „Саманта Фокс – секс бомбата, от която всеки би искал да умре“. Наричани блян за шофьорите на тирове и автобуси, диско принцесите украсяваха кабините им с плакатите си. Макар че Сандра не си позволяваше да се разголва като другите, тя също минаваше за сочно парче. Тя е и добър музикант. Запазена марка са й трапчинките и чипия нос. Няколко хиляди момичета в Полша са кръстени на нея. А колко в другите места, където е била популярна, може само да се гадае.

Родена на 18 май 1962 година в Саарбрюкен, Сандра Ан Лауер е открита на музиката през 1974 г. на песенен конкурс в Германия. Баща й Роберт е французин, майка й Карин е германка. Градчето Саарбрюкен е близо до френската граница. Преди да започне солова кариера, когато е на 17, Сандра пее в дамското трио „Арабеск“, доста популярно в Япония и Съветския съюз и Германия.

Тогава се среща с бъдещия си съпруг кибордиста Майкъл Крету, с когото се оказва, че са родени в един ден, но с пет години разлика. Стават приятели. Междувременно „Арабеск“ стават доста успешни с веселата си музика и ярки тоалети.

Девет албума по-късно между певиците възникват противоречия и в крайна сметка групата се разпада. Сандра и Майкъл вече са двойка и заживяват в Мюнхен, където той отваря своето студио Data-Alpha, кръстено на песен от неговия соло албум „Legionäre“. Първият им съвместен сингъл е „Japan ist weit“ от 1984 г., немски кавър на песента на Alphaville „Big in Japan“. Въпреки това, песента не успява да влезе в класациите с продадени само 125 копия.

Най-големият й хит е „Мария Магдалена“ (1985), става №1 в Обединеното кралство, Германия, общо 21 държави. Следващият сингъл, „In the Heat of the Night“, достигна второ място в Германия и топ 10 в много европейски страни. Песента също така донесе на Сандра второ място на Токийския музикален фестивал през 1986 г. Между 1990 и 2001 г., тя записва вокалите в албумите на много успешния музикален проект Enigma, който има топ 10 хитове в Северна Америка и Обединеното кралство. Тя най си харесва песента Everlasting Love.

Сандра е една от най-популярните певици от 80-те години на миналия век в Европа. В пика на своята популярност тя дори успя да надмине Мадона в редица страни по света. С продажби от над 33 милиона записи по целия свят, Сандра утвърди позицията си на най-успешната германска певица.

Снимки: Getty Images