Правят мини парк край паметника на Св. Андрей Първозвани в Несебър

Правят мини парк край паметника на Св. Андрей Първозвани в Несебър

Пространството около паметника на Св. Андрей Първозвани, превърнал се в един от съвременните символи на Стария Несебър, ще бъде превърнато в малък парк, съобщиха от морската община.

Предвижда се новата визия да е готова за старта на туристическия сезон. Облагородяването на пространството около паметника, разположен в началото на пешеходната зона на провлака в старинната част на града, е част от залегналите в плановете на общината дейности, насочени към създаване на привлекателна и съобразена със статута на града среда, коментираха от общинската администрация.

Извършва се разчистване на района и демонтаж на неизползваеми преместваеми обекти. На разкритото пространство ще се монтират пейки и ще бъде оформена зона за отдих.

Предвижда се поставяне на допълнително парково осветление, като целта е районът около паметника да добие по-атрактивен вид, а входът към старата част на града да стане зона за отмора и място за срещи.

До началото на новия летен сезон трябва да приключи и реставрацията на емблематичната за Несебър мелница, която се намира на провлака, свързващ новия и стария град. Тя ще бъде отворена за туристи, които ще могат да разгледат помещението отвътре и да си направят снимки на терасата на 2-я етаж на мелницата.

Проектът включва консервация, реставрация, експониране и адаптация на обекта. Той е съобразен изцяло с автентичния вид на сградата, запечатан на фотоси от миналия век.

Снимка: immorainbow.ru