Празничен карнавал за Сирни Заговезни в Несебър

Празничен карнавал за Сирни Заговезни и в Несебър

Празничен карнавал за Сирни Заговезни ще се проведе в Несебър. Организатори са народно читалище „Яна Лъскова 1905 г“ и Общината.

Кукери, обредни огньове, хвърляне на стрели, хамкане, даване на прошка са символите на този празник и те ще бъдат включени в програмата. Тя ще започне в 17.00 ч. пред сградата на читалището в Стария град. При неблагоприятни климатични условия – проявата ще се състои в салона на културната институция.
Заповядайте да прогоним злото, да си простим и да изпълним сърцата си със светлина и любов, канят организаторите.

Сирни Заговезни ще бъде отбелязан с прескачане на огньове и в несебърското село Кошарица. Програмата там ще започне в 16 часа край Улалаите и се организира от Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър, местното кметство и общината.

Обичаят по прескачането на огъня за здраве и късмет в село Кошарица наричат Улалията. Запазен и предаван и до днес, с времето и поколенията.

„Живеем в различно време и имаме нужда да се върнем към корените си.
Да съхраним заедно българските традиции и да ги предадем на децата си“, казват организаторите и канят всяко дете, което желае, да се маскира и да дойде, за да стане част от големия празник в селото и да види как дори и днес, прескачането на огъня е част от битието на хората в Кошарица.

Огньовете (Улалиите) ще бъдат запалени в двете най-високи части край селото, а преди това, в центъра ще бъде изпълнен обичая „Хамкане”, от една от най-възрастната баби, с всички деца, присъстващи на празника.

Специални гости на празника ще е кукерската група в ямболското село Хаджи Димитрово.

Снимка: burgasnews.com